MOC GOJI!

W badaniach wykazano immunomodulujące, antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie substancji aktywnych zawartych w jagodach goji Lycium Barbarom. Badania w modelach wykazały, że w surowicy pacjentów, którym podawano polisacharyd wyizolowany z jagód goji, odnotowano blisko 9,9% wzrost poziomu aktywności enzymu peroksydazy glutationowej oraz 8,4% wzrost poziomu stężenia dysmutazy ponadtlenkowej, a enzymy te stanowią główny element tzw. „pierwszej linii obrony” komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Substancje aktywne wyizolowane z owoców Lycium Barbarom, ze względu na swoje udokumentowane właściwości antynowotworowe, powoli stają się cennym narzędziem wspomagającym leczenia pacjentów.

Zastanawiasz się jak włączyć jagody Goji do swojej diety?

Antyoksydacyjna zupa goji:
*100g (1 szklanka) suszonych jagód goji
*230 g (1 szklanka) pokrojonych pomidorów
*500 ml bulionu warzywnego
*1 duża cebula, pokrojona w kostkę
*1 łyżka oliwy z oliwek
*1 mały chili, drobno posiekany
*1 łyżeczka nasion kminu
*1 łyżeczka kurkumy
*1 łyżka świeżych liści kolendry

Umyj i namocz jagody goji przez kilka minut. Podgrzej oliwę w rondlu i smaż przez kilka minut cebulę i chili, a następnie dodaj pomidory, jagody goji i nasiona kminku. Mieszaj przez kolejne kilka minut. Dodaj bulion, doprowadzić do wrzenia i zredukuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wymieszaj świeżą kolendrę, dodaj kurkumę i zmiksuj zupę aż będzie gładka. Udekoruj kilkoma świeżymi liśćmi kolendry, nasion kminku i czarnym pieprzem.