CZEKOLADOWY PUDDING

SKŁADNIKI:
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki syropu z agawy
1/2 szklanki niesłodzonego proszku kakaowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
1 szklanka mleka roślinnego
1/4 szklanki masła organicznego, stopionego i schłodzonego
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
50g 85% gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W dużej misce wymieszaj mąkę, ½ szklanki syropu z agawy, ¼ szklanki proszku kakaowego, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce połącz mleko, masło i wanilię. Wymieszaj dokładnie mokre składniki z suchymi. Dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj pozostałe ¼ szklanki syropu z agawy i proszku kakaowego i posyp ciasto. Wlej 1/2 szklanki wrzącej wody na wierzch. Przykryj i piecz w wysokiej temperaturze przez 1 godzinę, aż ciasto opadnie z powrotem na krawędź wkładki, ale nadal będzie miękkie w środku.

Porcja: 1/10 ciasta
Kalorie: 249
Zawartość węglowodanów: 34 g
Zawartość cholesterolu: 15 mg
Zawartość tłuszczu: 11 g
Zawartość błonnika: 5 g
Zawartość białka: 5 g
Zawartość sodu: 99 mg
Zawartość cukru: 19 g